Kuinka paljon ihmiset oikeasti tippaavat? Täydellinen opas

Oikea tipin määrä on suurelta osin mysteeri. Saksassa yleisenä käytäntönä on 10 %:n tippi, Yhdysvalloissa tipataan hämmästyttävät 20 %, ja Japanissa sinua pidetään töykeänä, jos edes harkitset tippaavasi.

Missä tilanteessa meidän siis tulisi palkita hyvä palvelu? Ja milloin voimme säästyä tältä lisäkululta?

Tippauksen ei tarvitse olla käsittämättömän monimutkaista.

Tämän oppaan avulla koitamme valaista asiaa vastaamalla kysymykseen: Kuinka paljon tippiä tulisi antaa eri maissa ja eri palveluista?

Kirjoittamaton laki: tippaus Saksassa

Muistatko, milloin viimeksi ET jättänyt tippiä ravintolassa?

Etkö?

Tämä voi johtua siitä yksinkertaisesta syystä, että asuinmaassasi tipin jättäminen illallisen päätteeksi tulee jo lihasmuistista.

Se on kuin kirjoittamaton laki.

Ravintoloissa on tapana jättää noin 10 %:n tippi. Ylimääräinen rahallinen korvaus on tunnustus sekä saadulle palvelulle että aterian laadulle.

Keskiajalla tämä oli yleinen käytäntö koko Euroopassa. Ihmiset jättivät juomarahan apumiehille ja käsityöläisille paremman tai nopeamman palvelun toivossa. Juomarahan vastaanottajat nostivat sitten maljan asiakkaan terveydelle.

Vaikka hyvästä palvelusta palkitsemisella on etunsa, tippauskulttuuri on ajan myötä vaikuttanut negatiivisesti palkkoihin. Kun yrittäjät vähitellen ymmärsivät, että heidän työntekijänsä saivat lisätuloja, he alensivat heidän palkkojaan.

Ja sama asia aiheuttaa edelleen polemiikkia.

Nykyään Saksan elinkeinoasetukseen on kirjattu, että työnantaja ei voi käyttää ravintola-asiakkaiden jättämiä tippejä työntekijän palkan täydentämiseen.

”Tippi on rahasumma, jonka kolmas osapuoli antaa ilman lakisääteistä velvoitetta sen lisäksi, että työnantaja maksaa palveluista.”

Joten, teknisesti ottaen, jos olet tyytymätön tiettyyn palveluun Saksassa, tippiä ei tarvitse antaa.

Tutustutaan nyt muille kuin ravintola-alan ammattilaisille tavallisesti annettaviin tippeihin: parturi-kampaamot, pitsan kotiinkuljetus, taksinkuljettajat ja taloudenhoito.  

Kuinka paljon tippiä tulisi jättää parturille tai kampaajalle?

Nyrkkisääntönä on, että hiustenleikkauksesta annetaan tippiä noin 10–15 %, mikä asettaa kampaamoasioinnin tipin suuruudessa mitattuna ravintola-asioinnin edelle.

Mutta miksi näin?

Käytäntö on yhteydessä alan suhteellisen alhaisiin palkkoihin. Das Orange Portal raportoi, että Itä-Saksassa asuva parturi-/kampaajaharjoittelija ansaitsee vain 269 euroa ensimmäisen vuoden aikana. Siksi pientä palkkaa täydentävä tippaaminen on ratkaisevan tärkeää nuorille työntekijöille.

Tippiä pitsakuskille

Mitä olisikaan laiska Netflix-ilta ilman pitsaa? Kuvitellaanpa tilanne...

Mukava pitsakuski saapuu paikalle ajoissa, soittaa ovikelloa ja toimittaa ruuan.

Mikset siis antaisi tippiä?

Summan pyöristäminen ylöspäin tai ylimääräinen euro tai pari saa myös pitsakuskin onnelliseksi.

Mutta tässäkään tapauksessa ei ole olemassa lakia, joka velvoittaisi sinua maksamaan itse toimituspalvelusta. Jos tilauksesi onkin myöhässä, sinun ei tarvitse tuntea tipin jättämistä velvollisuudeksesi.

Hieman ylimääräistä taksinkuljettajalle

Kuten parturi-kampaajat, myös taksinkuljettajat ansaitsevat usein vain minimipalkan, mikä tarkoittaa, että noin 10 %:n tipit ovat tervetulleita, mutta eivät pakollisia.

Kiitos huonepalvelusta

Jos olet hotellilomalla, huoneesi todennäköisesti siivotaan päivittäin. On siksi melko odotettua ja tarkoituksenmukaista jättää tippiä ennen lähtöäsi kiitokseksi erinomaisesta ja ystävällisestä palvelusta.

Saksalaisen Welt-sanomalehden mukaan tipin suuruus vaihtelee oleskelun pituuden mukaan. Esimerkiksi lyhyestä yhden yön yöpymisestä noin 5 euron tippi olisi paikallaan. Summa kasvaa nopeasti, jos viivyt lomalla vaikkapa 14 päivää. Tässä tapauksessa 2 euroa yöltä on kohtuullinen korvaus.

Enemmän on enemmän: tippaus Yhdysvalloissa

Siirrytään pois Saksasta ja kohti Yhdysvaltoja. Miltä tippauskulttuuri näyttää siellä?

Jokainen joskus Yhdysvalloissa lomaillut on todennäköisesti kokenut seuraavankaltaisen tilanteen:

Olet ensimmäistä kertaa amerikkalaisessa baarissa, ja annat tarjoilijalle kokonaissumman sekä 10 %:n juomarahan. Odotetun kiitoksen sijasta kohtaatkin yllättyneen ilmeen. Joissakin tapauksissa jopa kommentin siitä, että tipin tulisi olla 15–20 %.

Melko antelias summa.

Kuitenkin Yhdysvaltojen ravintolahenkilökunta ansaitsee usein laillista minimipalkkaa vähemmän. Kunnon tipin jättäminen on siksi välttämätöntä.

Coperto-veloitus Italiassa: epätavallinen tapa tipata

Coperto (kattausmaksu) lisätään automaattisesti ravintolalaskuun Italiassa.

Tipin jättäminen coperton lisäksi on siksi epätavallisempaa ravintoloissa, mutta italialainen tarjoilija ottaa silti mielellään vastaan kiitoksen hyvästä palvelusta tipin muodossa.

Japani: maa, jossa tippaaminen on loukkaus

Seuraava pysäkki, Japani:

Kaikista maailman maista juuri Japani on maa, jossa tippauskulttuuri poikkeaa huomattavasti monista muista maista. Mutta tällä ei ole vaikutusta palvelun laatuun: arvostelujen mukaan hyvä palvelu on melkolailla itsestäänselvyys.

Jos jätät tippiä turistina, sitä pidetään enemmänkin loukkauksena tai töykeytenä kuin arvostuksen osoituksena. Tämä ajattelutapa vallitsee myös joissain osissa Kiinaa.

Ennen kuin pakkaat laukkusi ja matkustat näihin maihin, sinun kannattaa tutustua niiden kulttuuriin etukäteen, jotta vältyt kiusallisilta harha-askelilta.

Milloin tippaaminen on verovapaata?

Entä tippien verotus?

Näin se menee:

Yleensä tippi on verovapaata tuloa, jos se annetaan vapaaehtoisesti.

Jos palvelumaksu on sen sijaan mainittu hinnastossa tai ruokalistassa, summa maksetaan yrityksen omistajalle, ja tippi on siten verotettavaa tuloa. Huomaa kuitenkin, että tämä yleissääntö ei päde Suomeen – Suomessa tippi on saajansa veronalaista tuloa kaikissa tapauksissa.

Tippi korttimaksulla – kun käteistä ei ole

On usein epäselvää, voiko kortilla maksettaessa jättää tippiä.

Kyllä vain.

Koska eri kahvilat ja ravintolat kuitenkin käsittelevät tippejä eri tavoin, on aina hyvä kysyä tarjoilijalta, mikä on paras tapa tipata.

Myös tapa, jolla tippi tavoittaa työntekijän, vaihtelee. Esimies voi esimerkiksi siirtää ansaitut tipit kuukauden lopussa työntekijälle palkanmaksun yhteydessä. Lain mukaan tippejä ei kuitenkaan tarvitse sisällyttää palkkalaskelmaan, koska tippi on asiakkaan kiitos erinomaisesta palvelusta. Tippi voidaan antaa työntekijälle myös kassasta heti korttimaksun suorittamisen jälkeen.

Johtopäätökset

Polemiikki tipin oikeasta suuruudesta on jatkunut tähän päivään saakka. On kuitenkin olemassa muutamia nyrkkisääntöjä, joita noudattamalla vältytään pettymyksen aiheuttamiselta tai jopa loukkaavalta käytökseltä kotimaassa ja ulkomailla.

Muista ainakin seuraavat nyrkkisäännöt:

- 10 %:n tippi on tavallinen saksalaisissa ravintoloissa

- Yhdysvalloissa ravintolat odottavat 20 %:n tippiä

- Japanissa odotetaan hyvää palvelua, mutta ei tippiä

- Italiassa on virallinen palvelumaksu, joka tunnetaan nimellä ”coperto”

- Jos tippaaminen on vapaaehtoista, se on verovapaata tuloa

Etkö halua menettää tippejä, mutta haluat silti hyväksyä korttimaksut? Lue lisää tippausominaisuudella varustetuista kortinlukijoistamme täältä.